четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература за 2016 година!

Легендарният американски музикант Боб Дилън получи Нобелова награда за литература за 2016 година! Навършилият 75 години Дилън беше отличен заради „създаването на нов поетичен изказ в американската песенна традиция", обяви шведският Нобелов комитет.

Боб Дилън ще остане завинаги в историята със силните си текстове, а освен музикант, той е автор на експериментална книгата с поезия и проза – „Tarantula", издадена през 1971 г. През 2004 година се появи и мемоарите му (под заглавието „Chronicles"), а в момента той пише и продължението!

Боб Дилън е един от най-влиятелните музиканти на нашето време, определян от критиката като „историкът на американските проблеми". Започва кариерата си в края на 50-те години на миналия век, а оттогава не е спирал да свири и записва музика. Текстовете на песните му са изпълнени с разглеждането на политически, социални и екзистенциални въпроси.

Би Би Си коментира, че песни като Blowin' in the Wind и The Times They are A-Changin' стават химни на анти-военните настроения и движенията за граждански права.


Нобеловата награда за литература се връчва от 1901 година. В устава на Нобеловия комитет пише, че „литература е не само белетристиката, но и други произведения, които по форма или стил се явяват литературни ценности".

Честито на Боб Дилън! Смятаме, че той наистина заслужава това престижно отличие. 

0 коментара:

Публикуване на коментар